Frågor & Svar

Inför resan finns det självklart en del frågor och saker att tänka på. Nedanför har vi skrivit ner några av de vanligaste frågorna och tipsen inför din nästa flygresa. 

1. Hur hittar man de billigaste flygbiljetterna?

Genom att söka sig fram på de olika flygbolagen hittar man snabbt och lätt de billigaste sättet att flyga på. Tyvärr tillåter oftast inte de olika systemen på flygbolagens hemsidor att man kan söka på när flygen är som "billigast", men är man dock ute i god tid kan man hitta de riktigt billiga flygbiljetterna. Ju längre bort du reser desto tidigare ska man boka, förutom om du väljer att ta en "sista-minuten-resa". 

2. Borde jag ha ett reseskydd innan jag åker?

Ett reseskydd är alltid bra att ha eftersom att det skyddar dig från oväntande händelser, sjukdom eller kanske en flygbolagskonkurs. Det är en säkerhet för dig som resenär, och att teckna en försäkring tillsammans med din resa är alltid ett pluss.

3. Kan jag använda mitt körkort eller annat ID-kort när jag reser?

En viktig sak att tänka på när man reser är att alltid ha med sig ett giltligt pass. I de flesta länderna kräver de att du har detta som giltlig legitimation för att styrka din identitet, och passet används i många kontroller på flygplatserna, även i Sverige. Observera att ett svenskt körkort ej är en godkänd ID-handling för resor.

4. Hur långt innan borde jag vara på flygplatsen innan incheckning?

I de flesta fallen stänger incheckningen en timme innan flygets avgång. Det är därför rekommenderat att vara på flygplatsen, redo att checka in, ungefär två timmar innan flyget ska starta. Vissa flygbolag använder sig av en så kallad "automatisk incheckning" där du själv kan checka in dina väskor genom att själv skriva i ditt bokningsnummer osv i speciella automater. I många fall går detta snabbare.

5. Vad är viktigast att ta med sig inför flygresan?

Det är svårt att säga exakt vad som behövs att packa ner i väskan inför flygresan, eftersom att det är lite beroende på vart du ska åka någonstans. Men några viktiga saker att packa ner i väskan är; pass, flygbiljetter, annat ID-kort (utifall att ditt pass försvinner i det andra landet), kontokort eller eventuell växlad valuta, medicin om du äter någon/plåster, försäkringskort, viktiga telefonnummer utifall att du behöver spärra ditt kreditkort eller ringa den svenska ambassaden, kläder, solkräm om det är ett varmt land du besöker, hygienartiklar och eventuellt handdukar till stranden. Det finns mycket man kan skriva om packningen men detta är några av de viktigaste sakerna att ta med sig.

6. Vad händer om jag tappar mitt pass utomlands?

Om du tappar bort eller blir bestulen på ditt svenska pass under utlandsvistelsen, ska du kontakta svenska ambassaden eller konsulatet där du befinner dig. Där kan du få hjälp med att skaffa ett provisoriskt pass.

7. Vad innebär det att åka en transfer från flygplatsen?

Att boka en transfer tillsammans med din bokning är alltid ett bra alternativ. Transfern är bussen som tar dig från flygplatsen till ditt hotell. På resmål där guideservice ingår, möter guiderna för de olika flygbolagen upp dig på flygplatsen efter pass- och tullkontroll och följer ibland med i transfern. Till några resmål sker busstransfern gemensamt för flera flyg och du kan därför få vänta en stund på flygplatsen före avfärd. I vissa fall kan transfer ske med minibuss eller taxi. 

8. Något du ska tänka på om du åker till ett varmt land är:

  • Ha alltid en vattenflaska till hands då du minskar risken för uttorkning. Ibland får du köpa ditt eget vatten då det i vissa länder inte ska drickas direkt ur kranen.
  • Mitt på dagen när solen är som starkast är det väldigt viktigt att du smörjer in dig så att du undviker att bränna dig. Ibland ska du till och med uppsöka skuggan.
  • Bekanta dig med de lokala förhållandena när det gäller pool och strand.Ta med dig keps eller annan huvudbonad om du är känslig för att bränna dig. Barn som även är känsliga för sol borde bada i T-shirt eller annat.

Har du fler frågor om flygbolag, flygresor eller annat som gäller din kommande resa, skriv gärna till oss genom vårt kontaktformulär.